Laguna Apartman

Bogácsi szállás

 

Bogács Turisztikai ajánló 2014 letöltés: itt

 

 

Bogács Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, Miskolctól 30 km-re, Mezőkövesdtől 11 km-re, Egertől 18 km-re fekszik.

 

 

 

HELYI LÁTNIVALÓK:

Bogácsi gyógyfürdő: A thermálfürdő vizét az 1950-es évek közepén kőolajkutatással feltárt 485 m mély termálkútból, triász és felső-eocén időszaki mészkőből nyeri. A 3500 fős napi befogadóképességű fürdő területén 5 db gyógyvizes medence (34-38°C), 1 db gyermek-pancsoló (36°C), 1 db feszített víztükrű úszó-medence (24-26°C), valamint a Szolgáltatóházban 1 db gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. A gyógyvizes medencék egész évben, az úszómedence és a gyermekpancsoló május 16-tól szeptember 15-ig üzemel.

A kénes gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reuma, ízületi és mozgásszervi betegségek, légcsőhurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, valamint törések utókezelésénél alkalmazható. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, a bőrön át való felszívódás alapján csontritkulásban szenvedő betegeknél kedvező hatású lehet. A kénes gyógyvizek az egyik legerősebb ingert jelentik az emberi szervezetünkre, a kén beépül az ízületi porcba. Belélegezve a koszorús ereket tágítja, egészséges emberben kedvező hatást fejt ki az érszűkület megelőzésében, a beépült kén a koleszterin lerakódását megakadályozza. A fürdőhöz kapcsolódó szolgáltatások színvonalasak, a kispénzű vendégek számára is megfizethetők, ugyanis OEP támogatással is igénybe vehetők.

Borospincék: A Bükkaljai Borvidék 19 településén 15 hegyközség működik. A bogácsi kis pincékben általában oxidatív módon készítik a bort, de a fehér fajtáknál már a nagyobb pincészetek reduktív borokat, rose és barrique borokat is készítenek. Bükkalja borai hasonlóak az egriekhez, de valamivel magasabb a savtartalmuk. A borok száraz és félszáraz, minőségben készülnek, de az újabb fajtákból félédes borok is megtalálhatók.

Szent Márton műemléktemplom: A község neve először 1248-ban szerepel írásos okmányban, ekkor már állt a Szent György tiszteletére emelt templom. A mai templom egy régebbi templomnak az alapjára épült, az építés pontos ideje ismeretlen. Az 1724-ből származó adatok már Szent Mártont említik a templom védőszentjének. Ezek a források a XIII. századot jelölik meg a templom építési idejével kapcsolatban, s megjegyzik, hogy körülötte temető volt, fallal körülvéve. 1800-1801-ben tatarozzák a templomot, a tetejét zsindellyel fedik, belülről teljesen átalakítják. Ekkor már orgonája van a templomnak, s megtalálható a keresztelőkút a rajta levő Keresztelő Szent János szobrával.

Szabadtéri Lepkemúzeum: A Lepkemúzeum öt év gyűjtőmunkájának az eredménye, a vitrinekben közel négyszáz lepkefaj látható. Védett fajok a gyűjteményemben nem szerepelnek! Az európai lepkefajok gyűjtését Bogács belterületén és két-három kilométeres körzetében végezték. Ismeretbővítés céljából mutatnak be a trópusokon és a többi kontinensen gyűjtött szebbnél szebb példányokat. Ezekben a vitrinekben láthatóak az öt kontinens legnagyobb lepkepéldányai! Megcsodálhatják - a szárnyfelületét tekintve - Földünk legnagyobb lepkéjét, a NAGY ATLASZLEPKÉT (Attacus atlas) is.

A Bogácsi Tájház: A tájház 140 éves, ez az egyik legrégebbi parasztház Bogácson.
A tájház a földnélküli parasztemberek életkörülményeit mutatja be, a bogácsi palóc népviselet, öltözet is megtalálható a kiállítási darabok között.

Horgásztó: A Szoros - patak felduzzasztásával a fürdőtől 300m-re létesült mesterséges tó ma horgászparadicsom. A tóban telepített halak horgászhatók: törpeharcsa, csuka, ponty, keszeg, amur. Telelő telepe a vadrécének, vonuláskor pihenőhelye költöző madaraink közül a hattyúnak, vadlibának.

Kilátó: ...ahonnan a környék településeit jól lehet látni, és lehet gyönyörködni
a természeti látképben, valamint a Bükk Hegység évszázados erdejében.

Kaptárkövek: Bogács határában a Hintóvölgyben található egy ötfülkés kaptárkő. Kaptárkövek a szomszédos községekben is szép számmal találhatók. Az esetek nagy részében feltűnően szabályos riolittufa-fülkék. Rendeltetésükkel kapcsolatban eltérő vélemények alakultak ki. A kaptárkövek első leírójának Bartos Gyula egri főkáptalani levéltárosnak az volt a véleménye, hogy a fülkékben minden valószínűség szerint a késői vaskorszakban egy itt lakó kelta eredetű néptörzs elégetett halottainak hamvait tartalmazó urnáit helyezte el.

Forrás: www.bogacs.hu

 

Fordítás

Hungarian English German Polish Slovak Slovenian
free-wifi
szep-kartya-elfogadohely
LagunaLogo

Laguna Apartman

eXTReMe Tracker